طراحی تجربه کاربری UX
هر تماسی که کاربران با برند یا محصول شما داشته باشند، به طراحی تجربه کاربری UX شما کمک میکنند: صفحه اولی که خدمات یا محصول شما در آن فروخته میشوند، روش ثبتنام و ورود به سایت، و هر المان یا ویژگی که بر روی محصول شما تاثیر میگذارد، بر روی UX و نظر کاربران در مورد برند شما هم موثر است.
تجربه کاربری اغلب تعیین میکند که آیا کاربران با شما باقی میمانند، یا از خریدار بالقوه به خریدار بالفعل تبدیل میشوند، یا سایت و برند شما را رها میکنند. UX مفهومی است که از هر تیم و هر نقشی در یک سازمان فراتر میرود و برای هر محصولی، نقشی بسیار حیاتی را بازی میکند.
این راهنما هرآنچه را که باید در مورد طراحی تجربه کاربری در اختیار شما قرار میدهد. ما با معرفی طراحی UX، چرایی اهمیت آن در طراحی سایت، اصول کلیدی و بهترین شیوههایی که باید در مورد آنها بدانید، این راهنمایی را آغاز میکنیم.
آنچه در این مقاله میخوانیم
طراحی تجربه کاربری UX، فرآیند ساخت محصولاتی است که استفاده از آن برای افراد آسان و لذتبخش است. با ساختن محصولاتی که تا حد امکان برای کاربران بیدردسر باشد، میتوانید پذیرش محصول و وفاداری به آن را برای کاربران راحتتر کند.
UX یک فرآیند تکراری برای بهتر کردن مستمر محصول است: تیمهای محصولات و طراحان از دادهها و آزمایش قابلیت استفاده، برای اصلاح مداوم این تجربه محصول، استفاده میکنند تا با توسعه محصول، استفاده از آن برای کاربران آسانتر شود.
طراحی تجربه کاربری UX
هیچ جریان کاری مشخص و جهانی برای پیروی تیمهای طراحی تجربه کاربری و محصول وجود ندارد، محصولات، کاربران و فرآیندهای داخلی طراحی متفاوت هستند. به عنوان مثال، برخی از تیمها از مدل Lean UX پیروی میکنند که شامل سه مرحله گسترده هستند:
فرآیند اصلی طراحی تجربه کاربری که در توضیح زیر آمده است، مانند قبلی است فقط ما آن را به پنج مرحله تقسیم میکنیم تا ماهیت چرخشی و تکرار شونده طراحی تجربه کاربری را نشان دهیم:
طراحی تجربه کاربری با تحقیقات گسترده UX قبل از اینکه هر طراحی اولیهای آغاز شود.
نقاط مشکلدار، اهداف، بلاکرها و خصوصیات کاربران را شناسایی کنید و پرسونای کاربری دقیقی را ترسیم کنید که تصمیمات طراحی را برای متمرکز نگه داشتن فرآیند طراحی تجربه کاربری بر روی کاربران مشخص میکند.
بازار و محصولات مشابه موجود را درک کنید، آن محصولات از نظر UX چه چیزهایی را به اشتراک میگذارند و فرصتهایی را برای متمایز کردن محصول خود براساس UX شناسایی کنید.
از تاریخچه محصول خود آگاهی پیدا کرده و از جایگاه قدیمی آن استفاده کنید تا برای طراحیهای مدلهای آینده از آنها استفاده کنید، اطمینان حاصل کنید که اشتباهات قبلی را تکرار نمیکنید و به طور مداوم محصول را براساس آموختههای خود بهبود دهید.
پس از مرحله تحقیق، طراح یک پروتوتایپ اولیه و قالب از محصول شما ایجاد میکند و نحوه انتقال کاربران از یک ویژگی یا عنصر به دیگری و نحوه ظاهر محصول از نظر بصری را مشخص میکند.
پروتوتایپ محصولی اولیه با ویژگیهای کافی است که به اولین کاربر اجازه میدهد آن را آزمایش کنند و از آن بازخوردی ارائه دهند. پروتوتایپ به طور کلی مانند یک محصول نهایی به نظر نمیرسد، اما حسی که محصولی نهایی چگونه کار خواهد کرد را به کاربر منتقل میکند.
پروتوتایپ و قالبسازی و سپس آزمایش کردن، که در مرحله بعدی قرار دارد، به شما این امکان را میدهد که قبل از صرف هزینه برای ایجاد محصول، از کاربر فیدبک لازم را بگیرید. به طور بالقوه از کار و زمان زیادی که برای توسعه ویژگیها در تجربه کاربری اشتباه برای کاربران صرف میشود، اجتناب کنید.
در مرحله بعد، تیم محصول شما تستهای مربوط به کاربر را، مانند تستهای A/B، MVT و تستهای تقسیم، برای شناسایی مشکلات موجود یا بالقوه طراحی که ممکن است باعث مشکل برای کاربران شوند، انجام میدهد:
برخی از آزمایشهای کاربران ممکن است شامل استفاده از ابزارهای تجزیهوتحلیل مانند heatmaps، ضبط جلسات و جمعآوری بازخورد کاربر باشد که میتواند به شناسایی بلاکرها و نقاط مورددار در طراحی کمک کند.
در طول مرحله آزمایش کردن، پروتوتایپ خود را بر اساس نتایج و بازخورد کاربران اصلاح میکنید، تغییراتی ایجاد کرده و نکات نهایی را قبل از راهاندازی اضافه میکنید.
هنگامی که محصول نهایی شما آماده شد، راهاندازی اغلب به صورت مرحلهای انجام میشود، به عنوان مثال، تیم تجربه کاربری شما ممکن است یک نسخه بتا را ارائه دهد تا بازخورد کاربر و دادههای کاربردی را قبل از ارائه آنها به کل پایگاه کاربر، دریافت کند.
طراحی تجربه کاربری UX یک فرآیند ثابت و تکراری است، شما هیچوقت به یک طراحی تجربه کاربری ایدهآل نمیرسید. بنابراین آزمایشهای بیشتری نیز پس از عرضه محصول انجام میشود.
در مرحله تکرار، تیم شما به انجام بروزرسانیها و بهبودها در صورت نیاز ادامه میدهد و از نزدیک بر نحوه تاثیر این تغییرات بر تجربه محصول نظارت میکند. تست A/B و چند متغیره اغلب بخشی از این مرحله است، بنابراین تیم شما میتواند تاثیر تغییرات محصول را ببیند و نسخههای مختلف طراحی را مقایسه کند تا ببیند کدامیک بهترین تجربه کاربری UX را ایجاد میکند. سپس نسخه بهتر منتشر میشود.
طراحی UX
طراحی رابط کاربری UI بخشی از طراحی UX است که بر ظاهر بصری یک محصول تمرکز دارد. به عنوان مثال، یک طراح رابط کاربری ممکن است بر روی لایههای صفحه سایت یا برنامه یا رنگ مورد استفاده برای دکمههای CTA تمرکز کند.
طراحی UI و UX اغلب اشتباه گرفته میشود یا یکی دیده میشوند. در واقع تفاوت UI و UX در این است که رابط کاربری بخشی از تجربه کاربری است، اما طراحی رابط کاربری UI بیشتر بر جلوههای بصری و زیباییشناسی رابطی که کاربران میبینند متمرکز است، در حالیکه UX فرآیند گستردهتری برای شناسایی و حل مشکلات کاربر است.
به عنوان مثال، تایپوگرافی، رنگ، نام تجاری، طراحی دکمه، انیمیشنها و تصاویر همه بخشی از UI هستند. در حالی که جریان کاربر، ویژگیهای محصول و دسترسی، بخشی از UX هستند.
یک تجربه کاربری UX ضعیف برای شما هزینهبر خواهد بود. اگر کاربران از تجربه خود در محصول شما راضی نباشند، اگر پیمایش در آن برای آنها دشوار باشد، اگر با اشکالاتی مواجه شوند که باعث ناراحتی کاربر شود، ممکن است تجربه کاربری کلا از بین رود. وقتی طراحی UX را به بخشی کلیدی از فرآیند توسعه محصول خود تبدیل میکنید و تجربه محصول را در ذهن خود در اولویت نگه دارید، میتوانید ریزش را کاهش دهید.
سرمایهگذاری روی تجربه کاربری UX به شما کمک میکند محصولی ارزشمند بسازید که مشکلات کاربران شما را حل کرده و به آنها در رسیدن به اهدافشان کمک کند. تیم محصول شما، به ویژه، میتواند از طراحی UX استفاده کند تا:
در بسیاری از موارد، یک طراحی UX خوب، میتواند کمی مبهم باشد و به سختی بتوان آن را درک کرد. به هر حال، UX درباره کاربر و کمک به آن برای رسیدن به اهداف خود در یک سایت یا اپلیکشن است که برای هر پلتفرم و هر کاربر میتواند متفاوت باشد.
همانطور که گفته شد، UX خوب یک تجربه کاربری است که نیازهای کاربران را بدون مشکل و به لذتبخشترین شکل ممکن برطرف میکند.
در اینجا چهار المان اصلی مشترک برای تجربه کاربری UX خوب وجود دارد:
اولین اصل طراحی UX این است که نظر کاربر در اولویت است. ممکن است واضح به نظر برسد، اما با توجه به فشاری که بر تیم تولید به خاطر کاربر وارد میشود و اولویتهای داخلی در هر سایت یا اپلیکیشن، حتما باید به آن ذکر شود. طراحی UX خوب نیازهای کاربران را در هر تصمیمی در نظر میگیرد. سایت یا اپلیکیشن مدنظر به کاربران کمک میکند به اهداف خود برسند یا مشکلات خود را به سریعترین و آسانترین راه ممکن حل کنند.
قرار دادن کاربران در اولویت، همیشه آسان نیست. اما طراحی کاربر محور برای شرکتهایی که آن را به درستی انجام میدهند، یک مزیت رقابتی است. در واقع اهداف مربوط به کسبوکار شما، در اولویت دوم قرار دارد. زیرا درست است که شما اهداف خود را دارید، اما این اهداف نباید با نیاز کاربران تداخل پیدا کند.
به عبارتی، اهداف تجاری شما باید انعکاسی از نیازهای کاربران شما باشد و باید برای پوشش دادن آنها تلاش کند.
وبسایتهای مربوط به دستورغذا، نمونهای عالی از این موضوع هستند. پستهای طولانی نوشته شده درون صفحات سایت، به رتبهبندی دستور پختهای آنها در موتورهای جستجو کمک میکنند، اما همچنان مانع از رسیدن کاربران به محتوایی میشوند که نیاز دارند، ببینند.(آن هم یک دستور غذای ساده برای پخت غذاست). برای بهبود تجربه کاربر، برخی از سایتها دکمهای برای پرش به دستور غذا، را اضافه میکنند، تا افراد بتوانند در اسرع وقت به آنچه آمدهاند، دست پیدا کنند.
تجربه کاربری UX
(شاید در اینجا سه اصل را با هم یکی کردهایم، اما بسیار به هم نزدیک هستند)
طراحی ساده، با سلسله مراتب خاص و سازگار UX به کاربران امکان میدهد تا به سرعت و به راحتی آنچه را که به دنبال آن هستند، پیدا کنند و کاری را که باید انجام دهند.
البته این بدان معنا نیست که باید به سادگی بر عملکرد تاکید کنید(در یک ثانیه بیشتر در مورد آن) اما باید طراحی UX خود را تا آنجا که میتوانید ساده کنید. تا آنجا که میتوانید بهم ریختگی بصری را حذف کنید و هر المان یا مرحله غیرضروری که تجربه کاربر را پیچیده میکند، کاهش دهید.
سپس، سازماندهی طرح، خود با یک سلسله مراتب واضح و مشخص تضمین میکند که المانها به اندازه کافی قابل درک باشند و هدایت آنها آسان باشد. کاربران باید بتوانند دقیقا آنچه را که به دنبال آن هستند، بدون صرف زمان زیاد در محصول مد نظر، مانند سایت یا اپلیکشن، بیابند و در نهایت، طراحی تجربه کاربر بسیار فراتر از تجربهای است که کاربران در محصول شما دارند. همچنین شامل مواردی مانند برندسازی، بازاریابی و پشتیبانی میشود. ایجاد یک سبک ثابت در تمام بخشهای در تماس با کاربر به یکپارچهسازی تجربه کاربر کمک میکند.
اپ استور اپل مثال خوبی برای این موضوع است. کاربران میتوانند هر دستگاهی را بردارند، چه اپل واچ، مک بوک، آیپد یا آیفون باشد و چه تجربه محصول با حرکات، نمادها، سلسله مراتب و سبک بصری آنها، همه با هم مشابه هستند.
تجربه کاربری UX
عملکرد سایت یا اپلیکیشن مدنظر، قبل از طراحی خود سایت و اپلیکیشن مهم میشود که در واقع یکی از تفاوتهای بین UX و UI است. در حالی که UI بر ظاهر محصول شما تمرکز میکند، UX بر نحوه عملکرد محصول تمرکز دارد.
تجربه کاربری UX خوب به این معنی است که تا حد ممکن کاری را که کاربران میخواهند در سایت یا برنامه شما انجام دهند، به راحتی پیش ببرند، که در واقع هدف نهایی شماست. این بدان معناست که وضوح و عملکرد محصول در اولویت قرار دارند. خود طراحی هرگز نباید زندگی کاربران را سختتر یا کندتر کند.
اپلیکیشن Timepage، یک مثال متضاد برای شماست. اپلیکشن به شما این اجازه را میدهد تا تم رنگی را انتخاب کنید اما در عین حال، ضربه زدن روی رنگ موردنظر برای کاربران نیز سخت است.
یک UX خوب به طراحی لایهها و تعاملاتی وابسته است که برای کاربران منطقی است و حتی آن را انتظار دارند. طراحی تعاملاتی که برای کاربران آشنا نیست، ممکن است موانعی ایجاد کند و دستیابی به اهداف را برای کاربران دشوارتر کند. زیرا زمانی که کاربران محصول شما را میپذیرند، شروع به یادگیری درباره آن میکنند.
استفاده از عناصر و تعاملاتی که کاربران با آنها آشنا هستند، اغلب طراحی UX بهتری را ایجاد میکند.
برخی از برنامههای تلفن همراه نمونهای عالی برای این موضوع هستند. کاربران آیفون به کشیدن انگشت به چپ و راست برای انجام کاری عادت دارند، بنابراین UX هر برنامه آیفون میتواند از این تعامل آشنا بهرهمند شوند. این درست همان چیزی است که کاربران انتظار دارند و ایجاد آن در طراحی، تضمین میکند که کاربران آسانتر از محصول شما استفاده کنند، مانند Tinder.
تجربه کاربری UX
چهار اصل فوق، مکان بسیار خوبی برای شروع هستند و میتوانند به شما کمک کنند تا درک بهتری از آنچه یک تجربه کاربری خوب را ایجاد میکند، داشته باشید. اکنون باید به این مساله بپردازیم که چگونه میتوانید چنین تجربهای را برای کاربران ایجاد کنید.
اولین مرحله در فرآیند طراحی UX، تحقیق و درک آن است. چه از ابتدا در حال ساخت یک سایت و اپلیکیشن جدید باشید و چه در حال بهبود آنها، هنوز باید با درک عمیق کاربران خود و هدف آنها شروع کنید.
راههای زیادی برای بالا بردن درک بیشتر سایت و اپلیکیشن وجود دارد، مانند استفاده از تجزیهوتحلیل رفتار و ابزارهای تجربه سایت و اپلیکیشن، گوش دادن به تماسهای فروش و پشتیبانی و تجزیهوتحلیل دادههای استفاده از سایت و اپلیکیشن.
اما هیچ جایگزینی برای صحبت واقعی با کاربران شما وجود ندارد. مانند یک نظرسنجی آنلاین یا یک مصاحبه انفرادی با آنها. هردو میتوانند به شما در درک بهتر مشتریان، همدلی با نیازها و چالشهای آنها و ایجاد پرسوناهای ارزشمند برای کاربر، برای رجوع به آنها در طول فرآیند طراحی UX کمک کنند.
ابزارها و محصولات تجربه کاربری، مانند heatmaps و session recordings– میتوانند به شما کمک کنند تا نحوه پیشروی محصول خود را تجسم کنید، اما این اطلاعات زمانی مفیدتر است که چیزی برای مقایسه با آن داشته باشید: مثل نحوه عملکرد ایدهآل کاربران.
باید بتوانید بر اساس آنچه که در رابطه با علت استفاده مردم از وبسایت شما میدانید، نحوه عملکرد ایدهآل برای کاربران مشخص کنید. همچنین مراحلی که آنها باید در وبسایت یا اپلیکیشن شما طی کنند تا به اهداف خود برسند را نیز ترسیم کنید(چیزی مانند نقشه سفر مشتری در سایت یا اپ)، به عنوان مثال:
برای یک فروشگاه تجارت الکترونیک، نحوه عملکرد کاربر در سایت ممکن است به این صورت باشد: روی تبلیغ ایسنتاگرام کلیک کنید> بین محصولات بگردید>صفحه محصول را مشاهده کنید>محصول را به سبد خرید اضافه کنید> شروع به خرید و ایجاد حساب> تکمیل فرآیند خرید.
این نحوه عملکرد کاربر همه چیز را در سایت یا اپ شما هدایت خواهد کرد. از طراحی و تعاملات گرفته تا معماری محتوا و سلسله مراتب المانها.
نحوه عملکرد کاربر درون سایت شما به شما برای طراحی اولیه آن کمک کرده و به عنوان پایهای برای بهبود مستمر ux عمل خواهد کرد. وقتی میبینید کاربران از نحوه عملکرد ایدهآل شما زمانی منحرف میشوند که با مسدودکنندهها یا مشکلات در طراحی شما مواجه شوند. ابزارهایی مانند Heatmaps و Recordings میتوانند به شما کمک کنند تا نقاط حساس برای کاربر را به سرعت شناسایی کرده و حذف کنید.
برای مثال، اگر میبینید کاربران قبل از رسیدن به هدف خود سایت یا اپ شما را ترک میکنند، آنالیز زمان حضور آنها در سایت میتواند به شما کمک کند تا علت را بیابید. ممکن است یک المانی در طراحی باعث پرت شدن حواس کاربر شود، یا یک دیالوگ باکس در نمونه موبایل مانع از ادامه کار شود.
کاربران بدون توجه به اینکه چگونه به طراحی شما دسترسی دارند، باید از همان تجربه آسان و بدون مشکل لذت ببرند. اگر طراحی شما امکان استفاده از موبایل، تبلت و گوشی هوشمند را میدهد، باید بتواند UX را به خوبی پشتیبانی کند.
به عنوان مثال، یک ابزار آنالیز رفتار یا تجربه طراحی میتواند به شما در دریافت بازخورد و نحوه عملکرد کاربران تلفن همراه در طراحیتان کمک کند. سپس، میتوانید تجربه کاربر تلفن همراه را با تجربه محصول سایت یا دسکتاپ خود مقایسه کنید و تشخیص دهید که چگونه تجربیات کاربر در هر دستگاه متفاوت است.
اگر تغییراتی وجود دارد، میتوانید با ترکیب ابزارهایی مانند ضبط جلسات و نظرسنجیها، عمیقتر شوید تا بفهمید چرا کاربران در بین پلتفرمها متفاوت رفتار میکنند و چگونه میتوانید یک UX سازگار برای همه پلتفرمها طراحی کنید.
یک طراحی UX خوب، باید به کاربران این حس را بدهد که کجا هستند، کجا میتوانند بروند و چگونه به جایی که شروع کردهاند برگردند. ناوبری واضح و مشخص کلید اصلی یک طراحی خوب است. بدون آن، کاربران به راحتی میتوانند در طراحی شما گم شوند. وقتی این اتفاق میافتد، سرعت کاربران را کاهش میدهد، نمیتوانند کاری را که میخواستند انجام دهند و تجربه بدی از طراحی شما خواهند داشت.
برای مثال، به اپ و سایت که میخواهید با آن مالیات خود را پرداخت کنید، فکر کنید.
ماژولهایی برای وارد کردن اطلاعات شخصی، درآمدها، هزینهها و اعتبار وجود دارد. فرض کنید، بخش درآمد را بستهاید و به سمت هزینهها میروید، اما سپس یک فرم درآمد دیگر پیدا میکنید. برای وارد کردن، باید به بخش درآمد برگردید، اما چگونه؟
هیچ مسیریابی واضحی وجود ندارد که شما را به بخش درآمد بازگرداند. آیا دکمه بازگشت شما را به آنجا میبرد؟ آیا میتوانید به صفحه اصلی بروید و آن را آنجا بیابید؟ آیا در این صورت اطلاعاتی که وارد کردهاید از دست خواهد رفت؟
طراحی UX خوب این را تشخیص خواهد داد که برخی از کاربران مسیری غیرخطی را در طراحی شما طی میکنند. برای تطبیق با این حرکت غیرخطی، میتوانید از مارکرها و نشانههای ناوبری صریح استفاده کنید تا به کاربران کمک کنید تا در طراحی شما جابجا شوند.
هنگامی که در حال طراحی یک سایت یا یک اپ هستید و سعی دارید نیاز کاربران را با نتیجه هماهنگ کنید، امکان اشتباه کردن زیاد است. در اینجا پنج اشتباه رایج در طراحی UX و نحوه اجتناب از آنها آورده شده است:
یکی از رایجترین اشتباهاتی که طراحان در طراحی تجربه کاربری UX مرتکب میشوند، این است که کاربر را در اولویت قرار نمیدهند. به خصوص هنگامی که در طراحی خود میگردید و سعی میکنید آن را بشناسید. به راحتی میتوانید در دام این باور که میدانید کاربر چه میخواهد یا به چه نیاز دارد، بیفتید. اما واقعیت این است که شما کاربر نیستید.
فعالانه به دنبال فیدبک از کاربران باشید و اجازه دهید، این بازخورد باعث ایجاد تغییرات در طراحی شما شود. از بازخورد برای تایید اینکه آیا کاربران به ویژگیها و بهروزرسانیهای شما نیاز دارند، استفاده کنید.
طراحی UX یک فرآیند ثابت و تکراری است، اما بدین معنا نیست که شما نیاز به طراحی مجدد کامل سایت یا اپلیکیشن خود دارید. کاربران اغلب تغییر را دوست ندارند، حتی اگر در نهایت به نفعشان باشد. بنابراین طراحی بی هدف UX فایدهای ندارد.
اگر دلیل قانع کنندهای برای تغییر چیزی ندارید، بدین معنی که اگر هدف و دلیل تجاری روشنی برای طراحی مجدد ندارید، این کار را انجام ندهید. هنگامی که نیاز به ایجاد تغییرات دارید، آنها را کوچک و تکراری نگه داشته تا از شوکه کردن کاربران خودداری کنید.
این اشتباه با نوع یک و دو دست به گریبان است. اگر فکر میکنید، میدانید کاربران به چه چیزی نیاز دارند؛ احتمالاً زمانی را صرف تست کردن، جمعآوری فیدبکها و تکرار طراحیها نمیکنید.
آزمایش و تکرار در هر مرحله از طراحی تجربه کاربری UX به ویژه برای پروتاتیپ مهم است. آزمایش نمونهها قبل از راهاندازی برای اینکه ببینید، در مسیر درستی حرکت کردهاید یا نه، بسیار اهمیت دارد.
اطلاعات بیش از حد و ایجاد گزینههای زیاد به کاربران، میتواند مشکلاتی را برای تجربه کاربری ایجاد کند. در واقع این به اصل سادگی برمیگردد که قبلا درباره آن صحبت کردهایم.
اگر یک دکمه، ویژگی یا المان گرافیکی 100% ضروری نیست، آن را حذف کنید. در غیر اینصورت خطر گیج شدن و سردرگم کردن کاربران را دارید.
اگر شما به تنهایی برای UX تصمیم بگیرید، بدون دخالت دادن دیگر تیمهای با اهمیت گروه، نمیتوانید یک تجربه ثابت برای کاربران ایجاد کنید. طراحی UX یک تلاش مقابل تیمی است، ایجاد یکپارچگی در کل تجربه کاربری نیاز به تلاش هماهنگ تیمها در کل شرکت شما دارد.
تیم طراحی سایت باید با تیم بازاریابی، پشتیبانی و دیگر تیمها همکاری کنند. دادههای کاربر و فیدبکها را در میان تیمها به اشتراک بگذارید، در هر تغییر بزرگ طراحی UX همکاری کنید و تیمهای دیگر را در جریان نگه دارید.